Question:
It says “al tistakel bipnei rasha” – dont look at the face of a rasha. Is this to be taken literally? In the news there are pictures and videos of reshaim, do we have to avoid looking at those?
Answer:
Hello,
According to a most of poskim, it is meant to be taken literally[1][2], the reason being that it has a negative effect[3] on the person. However, it only[4] applies to staring at or contemplating on his face, but not just a mere glace.
Regarding looking at a picture or video of a rasha, it is not as bad as looking at the rasha in person, and there is controversy among the poskim if it applies[5] or not[6].
Best wishes
Sources:
[1] מגילה דף כח. “שאל רבי את רבי יהושע בן קרחה: במה הארכת ימים … אמר לו: מימי לא נסתכלתי בדמות אדם רשע. דאמר רבי יוחנן: אסור לאדם להסתכל בצלם דמות אדם רשע, שנאמר לולא פני יהושפט מלך יהודה אני נשא אם אביט אליך ואם אראך, רבי אלעזר אמר: עיניו כהות, שנאמר ויהי כי זקן יצחק ותכהין עיניו מראת, משום דאסתכל בעשו הרשע”. וע’ בשערי תשובה לרבינו יונה שער ג אות קצג “ואמרו (מגילה כח, א): אסור להסתכל בדמות אדם רשע, שנאמר (מלכים ב, ג, יד): “לולי פני יהושפט מלך יהודה אני נושא אם אביט אליך ואם אראך”. ואמרו (שם במגילה): כל המסתכל בדמות אדם רשע עיניו כהות לעת זקנתו שנאמר (בראשית כז, א): “ויהי כי זקן יצחק ותכהין עיניו מראות” מפני שהסתכל בדמות עשו”. וכן באור זרוע ח”א סי’ קי” ב, הג’ מרדכי (סוף סנהדרין), מנורת המאור פרק כ – דרך ארץ עמ’ שצ”ז, ואורחות צדיקים שער החניפות ד”ה הרביעי. וכ”כ במג”א ס’ רכ”ה ס”ק כ’ והביאו באה”ט שם ס”ק ט”ז, ערה”ש שם סעי’ י”ד, מ”ב שם ס”ק ל” ג, וכה”ח ס”ק ס”ו.
[2] ע’ שו”ת להורות נתן חי”ד סי’ קכ”ד אות א, שאע”פ שכ’ לשון אסור, הוא לאו דוקה, אמנם מלשון שאר הפוסקים לא נראה שהוא רק מדת חסידות.
[3]מהרש”א מגילה דף כח, וכן בראש יוסף שם “אסור להסתכל בצלם דמות אדם רשע כו’. והוא כענין קללת אלהים תלוי וגו’ וע”פ חכמי המקובלים כי הכרת פניהם ענתה בם שיש בצלם דמות מראה אדם צורה רוחנית לטוב או לרע כפי מעשיו לצד הטהרה או לצד הטומאה ואסור להסתכל לצד הטומאה ע”ד אל תפנו אל האלילים ומה”ט קאמר בסמוך דלא אסתכלי בעובדי כוכבים דצורתו מצד הטומאה ומייתי ליה שנ’ לולא פני גו’ אם אביט ואם אראך שהוא לשון כפול מורה גם על הצורה הרוחני לצד הטומאה”, וכן ע’ תורת חיים (סנהדרין דף צ.) “וזה טעם מה שאמרו אסור להסתכל בפני רשע כי גורם לעצמו מדת השכחה ע”י רוח הטומאה שהוא מושך ממנו אבל המסתכל בתלמיד חכם וצדיק כיון שמעשיו הטובים חקוקין על פניו כמו שכתב הזוהר בפרשת ואתה תחזה לכך המסתכל בו זוכר נשכחות טוב לו כי מושך ממנו עליו רוח קדושה וכמ”ש גבי דוד המלך שכל המסתכל בו היה זוכר נשכחות מדכתיב וטוב ראי. ועוד דרשעים אפילו בחייהן קרוין מתים והמסתכל בפני מת קשה לשכחה משום רוח מסאבא שעליו אבל דוד המלך חי הוא וכמו שכתב דוד מלך ישראל חי וקים לכך ראיית פניו טוב היה לזכרון”.
[4] משנה ברורה סימן רכה ס”ק לג “היינו ראיה בעלמא דמותר אבל להסתכל בו ביותר ולהתבונן בדמותו אסור [מ”א] מ”ב ס’ רכ”ה ס”ק ל”ג, בה”ל שם סעי’ י’ ד”ה אפילו “עיין מ”ב בשם מ”א וקצת ראיה לדבר מע”ז דף כ’ דקמקשה מיתיבי וכו’ שלא יסתכל אדם באשה נאה וכו’ תיפוק ליה דאפילו היה זכר היה אסור להסתכל בו מצד דאסור להסתכל בדמות וכו’ א”ו דהסתכלות בעלמא שרי דדוקא להסתכל בו ביותר ולהתבונן בדמותו והתם לענין אשה אפילו סתם הסתכלות אסור “.
[5] חוט שני אה”ע סי’ כ”א סעי’ א’ שעה”צ ס”ק ל”ה, “ובמ” בסי’ רכ”ה ס”ק ל”ג[כתב דהא דמברך על עובד גלולים נאה שככה לו בעולמו, היינו ראיה בעלמא דמותר, אבל להסתכל בו ביותר ולהתבונן בדמותו אסור, עכ”ל. ומכאן תוכחה לעיתונים המדפיסים תמונות של גויים או של רשעים, והרי כוונתם כדי שיתבוננו בדמותו להכיר ולדעת מיהו, כגון נשיא או מלך גויים או רשעים וכדו’, ולא לסתם ראיה בעלמא דלמה להם להדפיס תמונתם ודיוקנם, אלא ודאי כדי שיתבוננו ויכירו מי הם, וזה בכלל להתבונן בדמותו שאסור, ואף שזה הדפסה בתמונה ולא התבוננות בהם גופא מ”מ גם בזה יש איסור”. וכן באור יצחק ח”א יו”ד סי’ כ”ו “כתוב בגמ’ במגילה דף כ”ח ע”א שאסור לאדם להסתכל בצלם דמות אדם רשע, וגם תמונה של אדם רשע בכלל זה … וה טעם שאסור להסתכל בהם הוא, בגלל שעצם ההסתכלות בפניו או בצלמו או תמונתו משפיע על האדם לרעה”. פסקי תשובות ס’ רכ”ה אות כ”ד “אבל … שלא להסתכל בהתבוננות בדמות אדם רשע או נכרי הוא אפילו על דמות דיוקנם בתמונות וכדו’, ובדיוקן אשה אסור מדינא”. ואגב ע’ יערות דבש חלק א דרוש ב (הובא בפתחי תשובה יו”ד ס’ קמ”א סק”ז) “כי כבר נודע מ”ש הזוהר [עיין פ’ פקודי רס”ז ב] ומקובלים, כי בכל דיוקן ודיוקן אית רוח השורה, ולכן המסתכל במראה ללא צורך כנ”ל, הרוח מתלבש בדיוקנא, ומזיק לו במותו וגורם רעה לעצמו, כי ידוע תדע, כי אין לך פרצוף וצלם תבנית עץ ואבן, שאין עליו שורה רוח ומזיק… ומאד יש לאדם להזהר מבלי להיות בתוך ביתו פרצוף וצלם בצורה בולטת, ואפי’ צורה מצוירת בכותל יש להזהר, כי אין לך צלם ודמות דלא שריה ביה רוח רעה”.
[6] ע’ בס’ והארכת ימים סי’ ל”ה ד”ה ובענין, עמ’ קמ”ח בשם הגריש”א זצ”ל “שלהסתכל בתמונה של רשע לא מזיק”, וכן בס’ אהל יעקב (לא תחנם) סוף הע’ נ”ד שאלה להגר”ח קנייבסקי זצ”ל “אם מותר להסתכל בתמונה של אדם רשע או לא .תשובה: בתמונה מותר”, וכן בס’ מציון תצא תורה ח”א אות פ”ה “שאלה להגר”א נבנצל שליט”א: האם מותר להסתכל בתמונה של גוי רשע. תשובה: מותר”. ושם בהע’ פ”ה שאלה להגר”ע אויערבאך שליט”א “שעל תמונה של גוי אין איסור הסתכלות”.