For donations Click Here

Rechargeable Hearing Aid

Question:

If I get a rechargeable hearing aid that needs to be charged every night, am I permitted to place the hearing aid on the recharger on Shabbos and Yom Tov if a Shabbos Clock will turn the recharger on AFTER I place the hearing aid on the recharger and I remove the hearing aid from the recharger AFTER the Shabbos Clock goes off?

 

Answer:

Answer:

Your question was referred to The Institute for Halacha and Technology, and their answer was the following. It is better to can get a model that has batteries, so that you won’t have to resort to this, however nowadays most hearing aids are made with rechargeable batteries so we don’t have much of a choice. Halachically what you are suggesting is permitted, since no are doing any action to turn the electricity on or off. Just make sure that the model that you get doesn’t turn off when it is charging, otherwise you will have to turn it on again after it charges, which is problematic.

Additionally, there are currently certain models that have chargers, that store enough electricity on their own, without having to plug the charger into the wall. Using such a charger on Shabbos or Yom Tov is problematic, because even if the Shabbos clock will be off, as soon as you place the hearing aid into the charger, you are activating the charger, which is similar to plugging it into the wall. (The only way to permit charging with such a charger, is by insuring that the charger is totally empty on Shabbos, Yon Tov etc.)

Best wishes

 

Sources:

 

שלום וברכה

 

כיום החברות מפסיקות כמעט לייצר הן מכשירי שמיעה הפועלים באמצעות בטריות/סוללות, והן עוברות למכשירי שמיעה נטענים, שהטעינה המלאה שלהם אינה מספיקה אפילו ליממה אחת שלמה, שלא לדבר על שבת וחג סמוכים זה לזה או שבת שלאחר שני ימי ראש-השנה (ובחו"ל מצוי הרבה יותר שני ימים טובים הסמוכים לשבת מלפניה או מאחריה), והם דורשים טעינה במהלך היממה.

העצה אותה הן מציעות ללקוחות היא להניח את המכשיר לטעינה בלילה קודם השינה בעוד המטען מנותק מזרם החשמל, כאשר הוא עתיד לאחר מכן להתחבר לחשמל באמצעות שעון-שבת מכוון מראש ולהטעין את המכשיר במשך כמה שעות כפי הצורך, ולאחר סיום הטעינה המלאה הוא יתנתק שוב מזרם החשמל עוד קודם שהמשתמש יתעורר ויטול אותו ממקומו כדי להרכיבו שוב באוזנו.

מלכתחילה, כל עוד היה ניתן להשיג במקביל גם מכשירים הפועלים באמצעות סוללות לא היתה דעתנו נוחה כל-כך מן המורים לנהוג כן לכתחילה בכל שבת, ולרכוש מכשירים שכאלה על דעת כן שיוטענו בשבתות ובחגים, כאשר מסיבה זאת היינו עד לא מכבר ממליצים לכל השואלים הרבים על כך, בכתב ובעל-פה, להעדיף את המכשירים הפועלים באמצעות סוללות המחזיקות מעמד כמה ימים, ולא התרנו זאת אלא במקרים חריגים, כפי שגם פרסמנו זאת בשעתו בתשובה הלכתית שהתפרסמה בבטאון 'אספקלריה' גיליון כ"א לחודש חשון תשפ"א (עמודים 5-6) המצו"ב. אך כיום, כאשר כמעט ולא ניתן להשיג מכשירי שמיעה הפועלים באמצעות סוללות, ובפרט לאלה הנזקקים למכשירים מיוחדים, מכל סיבה שהיא, שלא ניתן להשיגם כלל עם סוללות, אנו מתירים מחוסר ברירה לנהוג בדרך האמורה, אלא שלדעתנו ראוי מאד לבצע את ההנחה על מקום הטעינה בשינוי.

מובן מאליו, כי יש הבדל בין מכשירים שממשיכים לפעול מעצמם לאחר הטעינה לבין מכשירים הכבים בטעינה שבהם יש ללחוץ על כפתור הפעלה לאחר הטעינה, ובמכשירים מהסוג השני בוודאי יש להחמיר יותר ולחתור ככל האפשר לשימוש בסוללות ולא בטעינה.

נוסף על כל האמור, חשוב מאד לדעת כי יש כיום מכשירי שמיעה, אשר המטען שלהם צובר ושומר תמיד כמות רזרבית של חשמל למספר טעינות של המכשיר ללא חיבור לרשת החשמל, וזאת לצרכי חירום ולמקרים בהם לא ניתן להטעין באמצעות חיבור לחשמל. מכשירים כגון אלו לא ניתן כלל להטעינם בשבת באמצעות שעון שבת שיחבר את זרם החשמל לאחר הנחת המכשיר במטען, שכן מיד עם חיבור המכשיר למטען הוא מתחיל לטעון אותו במטען הרזרבי הצבור בו, אלא אם כן תמצאו את הדרך לרוקן את המטען מערב-שבת מתכולת החשמל הרזרבית הצבורה בו.

 

בברכת גמח"ט

ושנשמע ונתבשר כולנו בשורות טובות

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *